Sale and lease

26/10/2023
Sale and Lease Back: optimaliseer je financiën met slim vastgoedbeheer

In het voortdurende streven naar optimalisatie van hun onderneming, richten veel bedrijfsleiders zich op verstandige investeringen en groei. In een gezonde langetermijnstrategie kan een Sale and Lease Back-constructie met betrekking tot bedrijfsvastgoed zeker een meerwaarde zijn. Wij vertellen je er graag meer over.

Het rendement halen uit opgebouwde vastgoed

Sale and Lease Back houdt in dat de onderneming grond en/of bedrijfsvastgoed verkoopt en onder specifieke voorwaarden terug huurt voor een afgesproken periode. Deze financiële transactie biedt uitstekende mogelijkheden om op korte termijn kapitaal vrij te maken voor je kernactiviteiten. Het resultaat is een sterkere liquiditeitspositie, waardoor je kan investeren in de toekomst van je onderneming.

Er zijn diverse redenen waarom een Sale and Lease Back-overeenkomst kan worden overwogen. Het kan dienen als een manier om kapitaal uit de onderneming te halen, risico’s te diversifiëren, of zelfs om energiegerelateerde redenen, zoals de renovatie van bedrijfsgebouwen waarbij aanzienlijke kosten gemoeid zijn.

Wat de motivatie ook is, een doordachte aanpak is altijd noodzakelijk. Een grondige analyse en het raadplegen van de juiste partners is daarbij cruciaal. Anker18 staat steeds klaar om je te voorzien van deskundig advies.

Hoe gaat een Sale and Lease Back praktisch in zijn werk?

Het Sale and Lease Back-proces omvat enkele essentiële stappen:

  • Het proces start met een nauwkeurige waardering van het bedrijfsvastgoed. Bij Anker18 volgen we deze ontwikkelingen nauwgezet en kunnen we je voorzien van een realistische indicatie.
  • Als beide partijen instemmen met de modaliteiten, wordt een ‘Letter of Intent’ opgesteld, wat fungeert als een basisovereenkomst.
  • Vervolgens vindt er een ‘due diligence’ plaats en stellen juristen een definitieve overeenkomst op, waarin alle juridische en technische aspecten worden vastgelegd.
  • Als laatste stap volgt er een formeel akkoord en de ondertekening van de overeenkomst.

Bij Anker18 begeleiden we dit gehele proces van A tot Z. We beschikken over uitgebreide ervaring en expertise op het gebied van Sale and Lease Back en bieden standaarddocumenten, persoonlijke begeleiding en kunnen je in contact brengen met adviseurs om uw risico’s tot een minimum te beperken.

De voordelen van een Sale and Lease Back

Door te kiezen voor deze constructie, profiteer je van:

  • Meer focus op je core business. Vaak is vastgoed immers geen prioriteit voor je onderneming en laat je je maar beter bijstaan door specialisten ter zake.
  • Bijkomende liquiditeit en een verbeterde balans. Sale and Lease Back genereert extra middelen die op je balans worden weergegeven.
  • Bijkomende mogelijkheden voor investeringen. De opbrengsten uit de verkoop van je vastgoed kunnen worden ingezet voor investeringen in uw bedrijfsvoering, zoals de aankoop van extra producten of investeringen in innovatie. Deze zaken kunnen je onderneming toekomstgericht verbeteren. 
  • Een verhoogde kredietwaardigheid. Een verbeterde balans leidt tot een verhoogde kredietwaardigheid.

 

Anker18 als ervaren gids

Heb je behoefte aan doortastende begeleiding of overweeg je momenteel de opties voor een Sale and Lease Back-constructie? Wij zijn beschikbaar voor overleg. Als advieskantoor in bedrijfsvastgoed gaan we echter verder dan dat. Doordat we zowel de kopende als verkopende partijen (ondernemingen, investeerders, enz.) door en door kennen, zijn we ook in staat om mogelijke transacties te initiëren. 

Heb je concrete plannen of wens je bijkomende informatie over de mogelijkheden? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We maken graag een afspraak om je vragen te beantwoorden en je behoeften te bespreken.