Evolutie naar kleinere, maar beter uitgeruste kantoren
Hybride werken, waarbij de werknemer deels thuis en deels op kantoor werkt, heeft op korte tijd het bedrijfsmodel veroverd. Het vinden van de juiste balans is een uitdaging voor elk bedrijf. Waar vroeger de nadruk lag op de kosten van de werkplek, staat nu de ‘beleving’ van de werkplek centraal.
Deze nieuwe manier van werken leidt ertoe dat kantoren een andere invulling krijgen. Werknemers komen naar kantoor om te brainstormen, vergaderen, kennis te delen en met collega’s in contact te komen. Een trend die al zichtbaar was voor de coronapandemie, maar in een stroomversnelling is geraakt. “De functie van het kantoor lijkt echt te zijn veranderd”, aldus Frédéric.
Kantoren worden nu vaak gebruikt in de strijd om talent aan te trekken. Een moderne kantoorruimte met tal van faciliteiten moet de kenniswerker terug naar kantoor “lokken”. Terrassen, veel lichtinval, goede ventilatie, geluidsbeheersing en energiezuinigheid zijn gangbare eisen. Een kantoor functioneert als een plaats voor samenwerking en interactie.
Verouderde panden in overvloed
Antwerpen kampt met een verouderd kantorenaanbod, zowel in de binnenstad als in de rand en zelfs de omliggende gemeenten. “Er is een tekort aan nieuwbouw, zeker als je bedenkt dat het eerste grote nieuwbouwproject in Antwerpen pas in 2026 is gepland. De markt kan hierdoor niet inspelen op de actuele vraag van bedrijven. Grond is schaars en het verkrijgen van vergunningen blijft tijdrovend”, geeft Frédéric aan.
Bij het overgrote deel van de transacties gaat het echter om transfers binnen de Antwerpse kantorenmarkt. Het betreft bedrijven die reeds in Antwerpen gevestigd zijn en die verhuizen omwille van de geciteerde redenen. Er worden, ondanks de geleverde inspanningen, weinig nieuwe bedrijven aangetrokken.
Werken in de binnenstad
Terwijl bedrijven vroeger resoluut kozen voor de periferie vanwege de bereikbaarheid, zijn er nu ook bedrijven die steeds vaker de binnenstad intrekken. “Een snelle lunch in een horecazaak of boodschappen doen tijdens de middagpauze; in het stadscentrum is alles dichtbij. Maar het aanbod is schaars en ook hier verouderd. Deelvervoer wint aan belang en er wordt ingezet op openbaar vervoer en fietsen. Ook in de binnenstad is nieuwbouw welkom”, blikt Frédéric vooruit.
“De zin om te werken in de binnenstad wint weer aan populariteit.”
Duurzaamheid ligt moeilijk
Duurzaamheid wordt maatschappelijk steeds belangrijker en deze trend is volledig in de kantorenmarkt doorgesijpeld. Kantoren zijn vaak oud, wat het voor de “huurder” van een kantoor moeilijk maakt om duurzaamheid na te streven. Ondernemingen wachten op nieuwbouw om ook te scoren op vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen.